Home | Nieuws | Yoga | Natuurgeneeskunde | Workshops | Retraite - vastenweekend | Over Ons

Ken anderen door jezelf te kennen

Workshops en Cursussen

 

Terug in je Eigen Energie

We leven in een tijd van verandering. Kinderen en (jong) volwassen worden steeds gevoeliger voor het verwerken van alle dagelijkse indrukken, o.a. herkenbaar als vermoeid hoofd, niet helder zijn in het hoofd, mentale en fysieke vermoeidheid en passiviteit.

Het wordt steeds lastiger om in je eigen energie te blijven. Maar wat is dat, in je eigen energie blijven? Denk hierbij aan je energiek voelen, geïnspireerd en gemotiveerd zijn en vooral goed kunnen relativeren.

Dit alles begint met het leren om met je beide voeten op de grond te staan, met andere woorden “het lichaam aarden”. Ondanks dat je de hele dag je voortbeweegt op de aarde, houdt nog niet in dat het lichaam ook werkelijk geaard is.

 

Deze 8-delige cursus “Terug in je Eigen Energie” is een hele toepasbare cursus, waarin je leert om gewaar te zijn of het lichaam ook werkelijk geaard is (en zo niet hoe dit te bewerkstelligen), waardoor je steeds gemakkelijker het zinvolle en niet-zinvolle kan onderscheiden en je veel evenwichtiger kan blijven gedurende de dag zonder je energie te verliezen.

 

Je maakt kennis met de theorie en de praktijk van je eigen energiesysteem, bestaande uit meridianen, chakra’s, de energielichamen en de aura.

De voortdurende stroom van ervaringen in je dagelijks leven heeft continu invloed op je eigen energie, en kan je bijvoorbeeld uit je aarding halen.

Dit geldt ook voor negatieve energieën van mensen uit je omgeving en elektromagnetische straling (electrosmog), hoogspanningskabels, gsm, wifi, enzovoort. Deze invloeden kunnen zich mentaal, emotioneel of op andere manieren uiten. Soms word je moe van jezelf of heb je last van onrust, spanning, stress of zelfs slapeloosheid.

 

Je zal ervaren dat je steeds beter en gemakkelijker gewaar kan zijn wat de ervaringen innerlijk met je doen, hoe je ze een plek kunt geven en het vervolgens los kunt laten. Ook laten we zien hoe je met eenvoudige oefeningen zelf spanningsvelden kunt opsporen en oplossen.

 

Data :    4 en 18 oktober, 8, 15 en 29 november, 13 december,10 en 24 januari

Tijd :     19:30- 22:00 uur

Kosten: €450,- (kan na overleg in termijnen worden betaald).

Recensies

Hand Mudra's

In het Oosten wordt al sinds duizenden jaren gebruik gemaakt van handmudra’s. Denk hierbij aan de mudra’s gebruikt tijdens meditatie.

Een handmudra (mudra betekent zegel of gebaar) is een bepaalde houding van je handen en vingers. Door bepaalde vingers te strekken, te buigen of vingers met elkaar te verbinden kan je invloed uitoefenen op je fysieke, energetische en/of emotionele lichamen, om zo het geheel weer in harmonie te brengen. Bepaalde energiestromen in je meridianenstelsel worden gestimuleerd, gestuurd of tijdelijk geblokkeerd.

 

Mudra’s kan je o.a. gebruiken voor het herstellen van fysieke spanning (bv in je rug), het beïnvloeden van je gemoedstoestand (bv geïrriteerd, boos, gefrustreerd) om je innerlijke rust te ervaren, het ontwikkelen van je intuïtie, inzicht, onderscheidingsvermogen, concentratie of je chakra’s verder te openen.

 

Een mudra kan je toepassen tijdens je meditatie, maar in principe kan je een mudra altijd en overal beoefenen; zittend, liggend, staand en zelfs lopend.

In deze workshop zullen verschillende mudra’s worden doorgenomen en ervaren. Aan de hand van een boekje kan je thuis verder om het nog dieper en intenser te beleven en doorleven. Ervaar zelf wat er gebeurt.

 

 

Data : voorjaar 2020

Tijd : 19:30 - 21:30 uur

Kosten : € 40,-

Recensies

Yoga Nidra - meer dan alleen een ontspanning

De Yoga Nidra wordt vaak gezien als een diepe ontspanning van lichaam en geest, maar het is veel meer dat. Sinds mensen heugenis wordt de Yoga Nidra gebruikt als een methode om de oorzaken van je negatieve gedragspatronen, die het leven op een negatieve wijze beïnvloeden, op te lossen. En dit kan gepaard gaan met een diepe ontspanning van lichaam en geest.

De Yoga Nidra  is een methode waarbij je in staat bent je aandacht op een specifiek patroon/probleem te richten, waardoor het oplost en ruimte krijgt om te transformeren.

Niet voor niets bestaat de Yoga Nidra uit verschillende fases met de bedoeling om tot in de subtielste energielagen van lichaam en geest te kunnen komen. Het gaat hier mede ook om bewustzijnsverandering.

We zijn Bewustzijn en is feitelijk in het hele lichaam aanwezig. Door de aanwezigheid van je gedragspatronen (lees blokkades) wordt het Bewustzijn geblokkeerd en kom je niet tot Eénzijn, ofwel tot een totaal evenwicht en innerlijke rust. Om dit te realiseren is Yoga Nidra, in een ver verleden, ontwikkelt.

Om de Yoga Nidra ook zo te laten werken zoals het bedoelt is, is het belangrijk dat, zowel het beoefenen als het instrueren van de Yoga Nidra, steeds opnieuw de juiste specifieke aandacht krijgt.

Deze workshop is voor iedereen toegankelijk en is in eerste instantie voor jezelf.

En uiteindelijk, wanneer je het voldoende hebt eigen gemaakt, ben je in staat om het door te geven.

Deze workshop is zeker ook een verdieping voor diegene die al Yoga Nidra geeft.

 

Data : vrijdagavond 31 januari

Tijd : 19:30 - 21:30 uur

Kosten : €60,- (inclusief CD/mp3 met ingesproken Yoga Nidra)

Recensies

Surya Namaskar

Surya Namaskar (groet aan de zon) bestaat uit twaalf ãsana’s die dynamisch achter elkaar worden uitgevoerd, waardoor het lichaam afwisselend voorwaarts en achterwaarts buigt. Hierdoor worden de spieren en gewrichten soepel. Hart en ademritme worden getriggerd, bloed- en lymfecirculatie worden gestimuleerd. Meridianen (energiekanalen) en de chakra’s worden gerekt en geactiveerd waardoor de Prãna (levensenergie) beter begint te stromen.

 

Dit alles resulteert o.a. dat je innerlijke kracht toeneemt en je lichaam en geestelijk sterker wordt. Lichamelijke klachten worden minder en geestelijk word je rustiger. Het geeft je een energieboost en een innerlijke rust voor de rest van de dag. Surya Namaskar kan je beoefen op verschillende bewustzijnsniveaus; beginnend bij een pure fysieke oefening tot een complete meditatieve oefening, waarbij de ãsana’s gecombineerd worden met mantra's en chakra's.

In deze workshop zullen de houdingen en bewegingen worden doorgenomen en ervaren, waarbij ook het ademen, mantra’s en chakra’s de aandacht krijgt.

 

 

Data : najaar 2020

Tijd : 19:30 - 22:00 uur

Kosten : €40,- p.p.

Recensies

Duo yoga

YIN – YANG ENERGIE

Elk mens is een mengeling van negatieve en positieve geladen energie, ook wel bekent als de Yin en Yang. Yin (-) is in het lichaam gerelateerd aan het vrouwelijke, het gevoelslichaam en staat voor wijsheid, gevoel en emotie. Yang is gerelateerd aan het mannelijke, het mentale lichaam en staat voor kracht en het denken.

De hele kosmos wordt doordrongen met levenskracht, bestaande uit Yin en Yang componenten, die continue door ons lichaam stromen.

De mate en de verhouding waarin Yin en Yang ons lichaam doorstroomt is bepalend voor ons geestelijke en fysieke balans. Wanneer je veel in je hoofd (denken) aanwezig bent is er een disbalans richting de Yang energie. Bij een disbalans richting Yin energie ben je erg kwetsbaar en emotioneel.

 

UITWISSELEN VAN ENERGIE

Bij Duo Yoga maak je gebruik van deze energie stroom. Je maakt in de ãsana contact met de ander, waardoor er een energetische uitwisseling plaats vindt. Wanneer deze gecombineerde energiestromen van jullie beide door de verschillende delen van het (energie)lichaam stromen, worden de energiekanalen op een veel krachtigere manier gezuiverd dan bij een individuele yoga ãsana.

De energie stroomt via de chakra’s en een zeer uitgebreid netwerken van energiekanalen door het hele lichaam tot in elke klier, spier en orgaan, zelfs tot in elke cel. Zo wordt zowel het fysieke als het energetische lichaam positief beïnvloedt door Duo Yoga.

 

BLOKKADES OPHEFFEN

Elk lichaam ervaart een grens in een ãsana, die te maken heeft met energetische blokkade(s). Door middel van Duo Yoga is het mogelijk om op een veilige en subtiele manier dieper in de ãsana te komen. Als je gewaar blijft van de ervaring, gewaar blijft van de wervelingen die in beweging komen, kan dat deel van de blokkade die in beweging is gebracht weg stromen tijdens de uitademing.

Duo Yoga is dus een leuke en intense manier om je lichaam, zowel fysiek, geestelijk als energetisch weer in balans en evenwicht te brengen.

 

Duo Yoga heeft ook in relaties een heel heilzame werking.

 

Je kan je opgeven als koppel of als individu.

 

Data : zaterdag 9 november 2019

Tijd : 09:00- 12:30 uur

Kosten : €65,- per persoon  of €120,- per koppel

Recensies

Kriya yoga

Kriya stamt af van de Sanskrietwortel ‘Kri’ wat ‘doen’ betekent. Een Kriya is een doorgaande beweging van het lichaam op het ritme van de adem. Kriya’s zijn niet zomaar mechanische bewegingen. Kriya’s zijn bewegingen van Prãna en het Gewaarzijn. Bij Kriya’s gaat het vooral om de Prãnastroom en een diepere beleving van het gevoel van opladen tijdens de inademing, het vasthouden van de adem en het gevoel van loslaten (een diepe ontspanning) tijdens de uitademing. Dit brengt je in een diepere staat van Gewaarzijn.

 

De fundamentele gedachte van Kriya Yoga is dat jij - als Bewustzijn - stil en onbeweeglijk bent, terwijl het lichaam werkt, iets doet, een handeling verricht.

In deze 2-daagse workshop zullen op een ontspannen manier de verschillende Kriya’s worden doorgenomen en ervaren. Je krijgt een boekje mee naar huis, zodat je ook thuis de Kriya’s kan blijven beoefenen en doorleven.

 

 

Data : voorjaar 2020

Tijd : 09:30 - 16:00 uur

Kosten : €75,- p.p.

Recensies

Seizoensyoga    Winter&Yoga

Zoals de natuur continue in beweging is met wisselende seizoenen, is ook ons lichaam (fysiek, mentaal en energetisch) met hetzelfde ritme in beweging.

Zo binnen en, zo buiten.

 

Tijdens de seizoenen worden specifieke meridianen beïnvloed. De winter, bijvoorbeeld, is verbonden aan de nier- en blaasmeridiaan.

 

Aangezien we energetisch steeds meer belast worden door externe factoren, die een verstorende werking hebben op ons energiesysteem, is het zinvol om eens extra aandacht te geven aan de meridianen.

 

Elk seizoen zal er een yogales worden gegeven waarin aandacht besteed gaat worden aan de meridianen: waar lopen ze, hoe werken ze en hoe kan je ze in balans brengen (én houden) door middel van ãsana's, handmudra's, meditatie en voedingsadvies

 

 

Datum: vrijdagavond 14 februari 2020

Tijd : 19:30 - 21:30 uur

Kosten : €50,-

Recensies

Polariteitsoefeningen

De hele kosmos is doordrongen met Yin en Yang. Zonder Yin is er geen Yang. Zonder nacht heb je geen dag. Zonder vrouw, geen man. Na inspanning komt rust. Yin en Yang vullen elkaar aan. Je dagelijks leven (emoties, (mentale)activiteiten, stress, slaapritme), maar ook weersveranderingen, lichtvervuiling en lawaai hebben een invloed op het evenwicht van Yin en Yang in je lichaam en geest. Yang is in het lichaam gerelateerd aan het mannelijke, het mentale, kracht en het fysieke. Yin is gerelateerd aan het vrouwelijke, het gevoel, wijsheid en de psyche.

 

Yin en Yang horen eigenlijk onbewust weer in evenwicht te worden gebracht. Het hectische leven verhindert ons vaak te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Disbalans in je energiesysteem uit zich direct is een disbalans in lichaam of geest.

 

In deze workshop leer je hoe je d.m.v. simpele oefeningen, alleen of met z’n tweeën, de Yin en Yang energie weer is balans kan brengen, waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk weer in harmonie komt. Je krijgt een boekje mee naar huis, zodat je ook thuis de oefeningen kan blijven beoefenen en doorleven.

 

 

Data : vrijdagavond 17 januari 2020

Tijd : 19.30 tot 21.30 uur

Kosten :  €50,-

Recensies

Vierdelige Chakra Cursus

Veel mensen hebben wel eens van chakra’s gehoord, maar de meeste mensen realiseren niet dat dit de meest essentiële energiecentra zijn in lichaam en alle informatie bevatten die zowel je fysieke lichaam als je psyche nodig heeft om te kunnen functioneren en spiritueel te ontwikkelen in dit leven.

Alhoewel chakra’s geen stoffelijke entiteiten zijn, zijn ze erg belangrijk voor je fysieke, psychische en spirituele ontwikkeling. Dit noemen we respectievelijk de (fysieke) kwaliteiten en (psychische) vermogens van de chakra’s.

 

Afhankelijk van je rugzakje met daarin je niet verwerkte ervaringen (m.a.w. je karma), die je steeds met je meedraagt, zijn de chakra’s nog niet volledig ontwikkeld. De ervaringen in je dagelijks leven zijn nodig om te verwerken, waardoor de daaraan gerelateerde blokkades in de chakra’s kunnen worden opgelost.

 

Door Yoga (ãsana’s, pranayama’s en meditatie) is het mogelijk om in contact te komen met je (energetische) blokkades, waarvan de oorzaak gelegen is in één of meerdere chakra’s. Door te leren deze blokkades los te laten (m.a.w. een deeltje van je karma op te lossen), is het mogelijk de chakra’s verder te openen, waardoor de kwaliteiten en vermogens nog beter tot uiting komen en is direct waarneembaar in je psyche en fysieke lichaam.

 

Deze cursus bestaat uit een deel theorie en deel praktijk (ãsana’s, pranayama en meditatie). Zo krijg je inzicht in de chakra’s en tevens krijg je tools aangereikt om met de chakra’s aan de slag te gaan.

 

Data : najaar 2020

Tijd : 19.30

Kosten :  €160,- inclusief cursusmap

Recensies

|

|

Chandra Namaskar - Maangroet

Chandra Namaskar is een tegenhanger van Surya Namaskar. Terwijl Surya Namaskar (Yang) een fijne reeks is om de dag mee te beginnen, is Chandra Namaskar (Yin) juist een fijne reeks om de dag mee af te sluiten.

Met Chandra Namaskar activeer je de 'maan'-kwaliteiten in je: ontspanning, verkoeling, rust en keer je meer naar binnen.

Chandra Namaskar is een vloeiende beweging op ritme van de adem, die je met aandacht, concentratie en gewaarzijn volgt. Het brengt te hoge energie omlaag, de adembeweging tot rust, waardoor ook het denken kalmer wordt, ideaal dus voor het slapen gaan.

 

Datum : najaar 2020

Tijd : 19.30 tot ongeveer 22.00 uur

Kosten : €40,- p.p.

 

Afdeling van de Divine Life Society Rishikesh India

LEES VERDER

Chidananda Yoga Centrum

Intro naam Chidanada Yoga Centrum

LEES VERDER

Samenwerkende Yogadocenten Nederland

LEES VERDER

Gratis proefles

We raden aan eerst een proefles te volgen voor je besluit tot inschrijving.

 

Vraag een proefles aan :

035 - 6933381

info@centrumdehaan.nl

Nieuws

Kijk voor actuele informatie, vakanties en wijzigingen op onze nieuwspagina

LEES VERDER

Netwerk

Alle organisaties waarbij Centrum de Haan is aangesloten.

LEES VERDER

NIEUWSBRIEF

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

StudiO86 Design © 2017